Kopzorgen (143) – Latrelatie

24 March 2019, 08:05 uur
Geld & Recht
mainImage

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected]. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Begin vorig jaar zijn mijn vrouw en ik van elkaar gescheiden. We betreuren nu wellicht de stap en overwegen toch weer met elkaar om te gaan in een soort latrelatie. Ik heb AOW en een klein pensioentje. Mijn vrouw is 62 jaar en leeft nu van een bijstandsuitkering. We willen nog niet de oude situatie geheel herstellen. Als we een latrelatie aangaan, komt dan mijn AOW voor een alleenstaande in gevaar?

Antwoord:

Een relatie waarbij eenieder geheel zelfstandig woont en leeft, heeft géén gevolgen voor de alleenstaande AOW-uitkering. Echter, er zitten wel addertjes onder het gras want zodra de Sociale Verzekeringsbank (SVB) constateert dat u al enkele dagen per week een gezamenlijke huishouding vormt of een paar nachten met elkaar doorbrengt, kan de AOW voor alleenstaanden in gevaar komen.

Overigens met uw ex-vrouw weer volledig samen gaan wonen, huwen of anderszins een partnerschap aangaan, kan ook tot gevolg hebben dat u voor uw jongere partner wellicht de (lagere) AOW voor partners krijgt.

We willen niet het volledig herstel van uw relatie promoten, maar financieel zijn er ook bij het weer gaan samenwonen kostenbesparingen. Zoals bijvoorbeeld de huur van twee woningen.

En als uw partner over een paar jaar pensioengerechtigd wordt, dan komt zij - als zij sinds haar zestiende op Nederlands grondgebied heeft gewoond – voor de volledige AOW (gelijk aan die voor gehuwden) in aanmerking. Zij zit kennelijk in de bijstand nu. Het samenwonen heeft daarvoor ook consequenties.